Španija CTC:


Centro Tecnolóxico da Carne (CTC) je javna ustanova, ki je povezana s "Consellería de Medio Rural e do Mar" znotraj "Xunta de Galicia" (lokalna upravna raven na severozahodu Španije). Namen tega javnega organa je racionalizacija in izboljšanje konkurenčnosti pridelave mesa v Galiciji, na vseh področjih delovanja in za vse pasme. Enote CTC obsegajo 4.800 m2 v treh nadstropjih. Na voljo so štirje laboratoriji za raziskave in analize (fizikalno-kemične, kromatografija, mikrobiologija in molekularna biologija), v celoti opremljen pilotni obrat, prostor za poskušanje, tri učilnice in dvorana. Glavna področja aktivnosti in storitve centra CTC so (a) storitve za proizvodnjo mesa (analize, sledljivost, HACCP, itd.), (b) raziskave, razvoj in investicije (R&D&i) pri proizvodnji mesa, (c) svetovanje in prenos tehnologije in (d) izobraževalne storitve (varnost hrane, dobrobit živali, itd.). Najpomembnejše enote te ustanove so (a) pilotni obrat, kjer izvajajo raziskave v kmetijstvu in razpolagajo s 50 m2 velikim "umazanim laboratorijem" ter s 70.000 m2 polj za testiranje v kmetijstvu, s pomočjo katerih želijo kmetovalcem in podjetnikom prenesti nove tehnike kmetovanja in reje pasem ter (b) prostor za poskušanje, kjer je na voljo 10 individualnih kabin, ki so v celoti opremljene v skladu z UNE 87004 ter dodatni prostor za pripravo vzorcev. Glavna področja raziskav so stopnja proizvodnje ter kakovost mesa in klavnega trupa pri različnih vrstah in pasmah ter proizvodnih sistemih, standardizacija procesa razvoja proizvodov znotraj tradicionalnih mesnih izdelkov ter podaljšanje roka uporabnosti, nove tehnologije pri predelavi hrane, novi izdelki na mesni osnovi, novi sistemi pakiranja, študije trajanja uporabnosti, kakovost in varnost hrane ter izolacija in identifikacija divjih živali za začetek nove proizvodnje.

 

 

José Manuel Lorenzo je vodja raziskav v Meat Technology Centre of Galicia, Ourense, Španija. Diplomiral in magistriral je s področja živilstva na Univerzi v Vigu, kjer je tudi doktoriral s področja živilske tehnologije v letu 2006. Svojo znanstveno kariero je nadaljeval na Oddelku za živilstvo in tehnologijo na Univerzi v Vigu, najprej kot raziskovalni štipendist, od aprila 2006 pa kot akademski raziskovalec. Med oktobrom 2005 in marcem 2006 je raziskovalno deloval na Stazione Sperimentale per L´Industria delle Conserve Alimentaria, Parma, Italija.
Daniel Franco je magistriral iz kemijskega inženiringa na Univerzi Santiago of Compostela in 2002, kjer je leta 2005 tudi doktoriral. Med doktorskim usposabljanjem je pridobil obsežno znanje s področja tekoče-trdne ekstrakcije iz živilskih vzorcev, kot tudi s področja IR in tekočinske kromatografije. Od 2003 do 2005 je delal kot tehnolog na Marine Research Institute of Vigo. V tem času je pridobil bogate izkušnje na področju upravljanja R & D in tehnološkega prenosa v okviru SMEs. Od 2005 do 2009 je bil na podoktorskem usposabljanju na Animal Production of Agricultural Research Center of Mabegondo.